Tarih :27/1/2014

17 Aralık 2013 tarihinde “yolsuzluk ve rüşvet operasyonu” adı altında başlatılan bir soruşturmanın hedef ve sonuçları kamuoyunda çeşitli tartışmalara yol açmıştır. Anayasal hukuk normları çerçevesinde yapılacak herhangi bir soruşturma ve kovuşturmaya hiçbir anayasal kurum/kuruluş veya sivil toplum örgütünün bir itirazının olamayacağı açıktır. Bununla birlikte, söz konusu soruşturmanın başlatıldığı tarihten bugüne toplumun çeşitli kesimlerinden farklı yaklaşımlar ve değerlendirmeler ortaya konulmuş olup gelinen noktada toplumsal bir mutabakatın sağlanamadığı görülmektedir. Cumhuriyet tarihinde birçok vesayeti bertaraf etmiş olan millet iradesinin son gelişmelerden sonra “yargı vesayeti” adı verilen yeni bir olgu ile karşı karşıya olduğu anlaşılmaktadır. Yolsuzluk ve rüşvet bağlamında hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin hukuk denetiminden vareste tutulması düşünülemez. Ancak, geçirilen süreçte yaşananlar meselenin doğal bir hukukî soruşturma olmadığı ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini “yargı” yoluyla adeta hizaya getirme, yeniden dizayn etme ve ülkemizin geleceğini belirsizliklere sürükleme olduğu intibaını uyandırmaktadır. Ülkemizin son on yılda birçok alandaki kazanımlarının ve büyük devlet olma iddialarının yargı marifetiyle yok edilmek istenmesinin anlaşılır ve kabul edilebilir bir yönü bulunmadığı çok açıktır.

Bu bağlamda Giresun Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği (GÜNİDER) olarak, toplumsal bir ayrışmaya ve çatışmaya yol açmasından endişe ettiğimiz ve tarihte de benzerlerini sıkça gördüğümüz bu son gelişmeler karşısında, bu ülkenin her ferdini sorumlu ve duyarlı hareket etmeleri, konuyla ilgili gelişmeleri geniş bir perspektifle değerlendirmeleri ve ülkemizi bu kaos ortamından çıkartma sürecinde dikkatli olmaları hususunda aklıselime davet ediyoruz. Yine hemen her konuda senatolarını toplayıp karar alan üniversitelerin bu konuya sessiz kalmalarını da anlayabilmiş değiliz.

Bununla birlikte GÜNİDER olarak, ülkemizin bu sıkıntılı süreçten Anadolu insanının irfanı ve basiretiyle güçlenerek çıkacağına olan inancımızın tam olduğunu da belirtmek isteriz.

Kamuoyuna saygılıyla duyurulur.

Giresun Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği (GÜNİDER)