Tarih :23/9/2014

Giresun Üniversitesi resmi web sayfasında yer alan 22.09.2014 tarihli bir basın açıklamasında, derneğimizle ilgili küçük düşürücü ve mesnetsiz iddialara yer verilmiştir. Kısa adı  GÜNİDER  olan  Giresun  Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği, 26 Nisan 2012 tarihinde -Giresun Üniversitesinde görev yapan Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör unvanlı 49 öğretim üyesi tarafından- 5253 sayılı dernekler kanunu uyarınca Giresun Valiliği bünyesinde kurulmuş bulunan bir sivil toplum kuruluşudur. Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün ATTAR ve yakın çalışma arkadaşlarının uyguladığı sistematik bezdiri politikaları sebebiyle, hepsi bilimsel çalışmaları ile temayüz etmiş yaklaşık on civarında öğretim üyesi arkadaşımız başka üniversitelere gitmek zorunda kalmıştır. GÜNİDER, hakikatin ve doğruluğun göstergesini nicel üstünlükte arayan bir anlayışın aksine, yönetimi ve üyeleri ile Giresun Üniversitesi mensubu olmaktan daima gurur duyan, üniversitemizi ileriye taşıyacak her türlü adımı can-ı gönülden destekleyen ancak; üniversiteye aidiyet duygusu ile yöneticilere kayıtsız-şartsız biat etmeyi birbirine karıştırmayan tam bağımsız bir sivil toplum kuruluşudur.

GÜNİDER, bir çıkara dayalı olmayan birlikteliğiyle tamamen nesnel akademik kaygıları önceleyerek, üniversitemizle ilgili olan her türlü olumsuz gelişmeye karşı kararlı ve net duruşunu bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdürmeye kararlıdır. Bilinmelidir ki, Giresun Üniversitesi hiç kimsenin aile şirketi değildir. Giresun Üniversitesi kamu çıkarlarını hedefleyen bir devlet kurumudur ve devlet üniversitesi ciddiyetiyle yönetilmelidir. Üniversite rektörlüğünün -yapmış olduğu basın açıklamasındaki etik vurgusunun hilafına- resmi araçlarla kamuoyunu yanılttığını (nitekim üniversite sayfasındaki son basın açıklamasında ödülü veren kuruluş bu kez doğru yazılmış, böylece haklılığımız ortaya çıkmıştır) ve aldığı ödülleri hak edecek bir yönetişim tarzını üniversite içinde ortaya koyamadığını beyan eden açıklamamıza karşılık, Derneğimize ve üyelerimize yönelik aba altından sopa göstermeye çalışan söylemden çekinmediğimizi de net bir dille ifade etmek isteriz. Üniversite rektörlüğünün sadece derneğimize değil basın-yayın kuruluşlarına da dönük bu tehdidi, üniversitemizin nasıl bir korku ve baskı imparatorluğuna dönüştürüldüğünün de en açık kanıtıdır.

GÜNİDER, üniversite rektörlüğü tarafından dayanaksız olarak isimlendirilen tüm iddialarının arkasındadır. İddia edilenin aksine, derneğimiz bugüne kadar Üniversitemizi karalayacak hiçbir metin yayınlamamıştır (bkz: www.gunider.org.tr). Üniversite yönetimine dönük eleştirileri ise üniversitenin kendisine yapılmış eleştiriler olarak görmek ise ancak üniversiteyi kendi şirketi olarak gören bir anlayışın ürünü olabilir.

Derneğimiz yönetim kurulunun ve üyelerinin bir kısmı üniversitenin bir önceki yönetim kadrosunda şerefle görev almışlardır. Bugün Güre Mevkiinde yükselen eğitim ve hizmet binaları, (Rektör Attar'a tahsisli olan ve 230 bin TL vererek inşa ve tefriş ettirdiği üç adet lojmanı da içeren) 52 dönümlük Çamlık Sosyal Tesislerinin Fiskobirlik'ten satın alınarak Üniversitemize kazandırılması, Sahil Sosyal Tesislerinin halka açılması ve uluslararası öğrenci kabulü için gerekli yasal altyapının oluşturulması gibi hizmetler ödül alma kaygısı taşımayan bir önceki yönetimin icraatlarından birkaçıdır. Ancak maalesef Rektör Attar, bir önceki dönemde başlatılan köklü yapısal hamlelerin meyvelerini kendi şahsına mal etme gayreti içerisine girmekte ve zaten asli görevi olan hizmetleri yerine getirdiği için de yersiz bir böbürlenme içine girmektedir.

Son olarak, bize derneklerin tüzel kişilik olduğunu ve şahısların kişisel hırslarını ve egolarını tatmin etme aracı olarak kullanılamayacağını hatırlatanlara şunu sormak istiyoruz: Dernekler böyle ise üniversiteler nedir?

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Prof. Dr. Cevdet COŞKUN